startit_mei_startitx_campagnebeeld_websitebanner (1)

 

Innoveren & ondernemen

Klaar voor onze virtuele Summer School?

 

Exponentiële technologieën, het groeiende en bloeiende start-up ecosysteem en corporate venturing: stuk voor stuk hadden ze afgelopen jaren een enorme impact op mens, maatschappij en economie. Meer dan ooit gaan ondernemen en innovatie dan ook hand in hand.

Maar hoe zet je juist een goede innovatiestrategie op touw? Op welke manier kan je vernieuwing en ondernemerschap cultiveren in je bedrijf? Start it @KBC en Start it X bundelen de krachten met hun ervaren partners, en bieden je graag een virtuele Summer School aan. Wat je mag verwachten: 5 online sessies van elk 60 minuten lang, met meer dan 10 eerlijke en uit het leven gegrepen getuigenissen:

 1. Een heldere kijk op de wereldeconomie post-COVID19 door Geert Noels - dinsdag 9 juni 16.30u
 2. Het Belgische start-up ecosysteem anno 2020 - maandag 22 juni 16.30u
 3. (Open) Innovatie en ondernemerschap: welke is de juiste aanpak? - woensdag 8 juli 16.30u
 4. Samenwerkingen tussen corporates en start-ups: de do's en don'ts - maandag 3 augustus 16.30u
 5. Venturing in een bedrijf: het resultaat van intrapreneurship en innovatie - woensdag 19 augustus 16.30u

Naast een hoop case studies van innovators zoals Luminus, KBC en Telenet krijg je ook de opportuniteit om online te netwerken. Waar wacht je nog op?

 

#1 Kick off webinar: de heldere kijk van Geert Noels op de economie

Hoe ziet de wereldeconomie er uit in een post-corona tijdperk en wat betekent dat voor jouw innovatiestrategie? 

Bedrijven en organisaties worden steeds groter en machtiger. Dat fenomeen doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking, met welvaartsziektes als burn-out of obesitas tot gevolg. Ja, volgens Noels lijdt onze wereld aan gigantisme. In zijn gelijknamige boek maakte de econoom een verrassende analyse op onze ontspoorde economie, vergezeld door enkele cruciale remedies. Zelf pleit Noels voor een andere wereldeconomie waarin kleinere bedrijven de giganten van deze wereld temmen. Enkel zo krijgt zowel mens als milieu weer een plaats, en dat met continue innovatie als katalysator. Hoe klein, traag of menselijk wordt de toekomst in het post-corona tijdperk?

 • Wat mag ik verwachten? Pasklare tips over hoe je bovenstaande kunt toepassen op jouw bedrijf.  Tijdens dit webinar legt Magali De Reu - interviewer & storyteller bij Start it @KBC - Geert Noels het vuur aan de schenen. Je ontdekt zijn heldere visie op de wereldeconomie, het belang van innovatie. Hier krijg je alvast een sneak preview te zien! 

 • Wanneer vindt dit webinar plaats? Op dinsdag 9 juni, 16.30u - 17.30u

 

#2 Het Belgische start-up ecosysteem anno 2020 

Hoe staat het met ons bedrijfslandschap en waarom zijn samenwerkingen tussen start-ups en grotere bedrijven een win-win? 

Ons start-up ecosysteem veranderde nog nooit zo snel en drastisch. Tijd voor een situatieschets, dus! Welke trends zijn er en hoe kunnen start-ups met de hulp van grote bedrijven nog snellere stappen zetten? In dit webinar komen er maar liefst 4 sprekers aan bod!

 • Wat mag ik verwachten? In het eerste deel van dit interactieve webinar schetst Lode Uytterschaut - CEO van Start it @KBC en Start it X - een beeld van het Belgische start-up ecosysteem anno 2020. Je mag je verwachten aan relevante trends, onderbouwd met nieuwe data van ons meest recente start-up onderzoek. Daarnaast zien we dat steeds meer bedrijven en kmo's de handen in elkaar slaan met start-ups. De strategische voordelen zijn dan ook legio!  In 3 simultane break-out sessies lichten Félix Amez (Accenture), Karin Van Hoecke (KBC Bank & Verzekeringen) en Kenny Henderyckx (Telenet) toe waarom en hoe hun bedrijf samenwerkt met start-ups en scale-ups. 
 • Wanneer vindt dit webinar plaats? Op maandag 22 juni, 16.30u - 17.30u. 
 • Hoe schrijf ik in? Bezoek deze link.

 

#3 Open innovatie en ondernemerschap: tijd voor actie!

Hoe maak je je innovatiestrategie actiegericht en beperk je de risico's? 

Het is best moeilijk om innovatie en ondernemerschap in je bedrijf te cultiveren. Bovendien blijft een innovatiestrategie dikwijls bij een theoretische oefening. De nood aan praktische en toepasbare tips was nog nooit zo groot. 

 • Wat mag ik verwachten? In deze sessie delen we best practices om je innovatie te accelereren. Je leert ze omzetten naar concrete DOE-experimenten, of naar pilots met start-ups die je ideeën al dan niet gaan valideren. Start it X heeft met de Corporate Acceleration Canvas  een tool ontwikkeld die je hierbij helpt. Van innovatie talk naar innovatie action! Managing Director van Start it X - Mieke Daniels - zal haar lessons learned delen tijdens een interview met Magali De Reu. In 3 simultane break-out sessies lichten Frederik Simoen (Innovation Program Manager Luminus), Katrien De Wijngaert (General Manager Strategy & Transformation KBC Bank & Verzekeringen) en Wim Seynaeve (CEO van PKF-VMB) toe hoe zij hun innovatiestrategie concreet en actiegericht maken.
 • Wanneer vindt dit webinar plaats? Op woensdag 8 juli, 16.30u - 17.30u.
 • Hoe schrijf ik in? Bezoek deze link.

 

#4 De do's en don'ts van samenwerken met start-ups 

Hoe sla je als bedrijf de handen in elkaar met start-ups?

Een corporate & start-up samenwerking opzetten is steeds een evenwichtsoefening. Welke vormen van partnerships zijn er en wat zijn succesfactoren en best practices in corporate & startup samenwerking ?

 • Wat mag ik verwachten? Professor Vincent Molly en Andries Reymer van de Antwerp Management School voeren al enkele jaren onderzoek naar corporate venturing in België. Ze hebben hun onderzoeksresultaten ondertussen al deels gepubliceerd in 2 whitepapers onder de noemer 'the art of corporate venturing'. Reymer licht in deze sessie toe welke vormen van corporate & start-up samenwerkingen vaak voorkomen. En welke succesfactoren en best practices het onderzoek aan het licht bracht. Aansluitend krijg je van Nick Decrock (Bank & Verzekeringen) een diepere blik op 3 recente Belgische corporate & start-up partnerships, met Trooper, Bullswap en Keypoint als voorbeelden.
 • Wanneer vindt dit webinar plaats? Op maandag 3 augustus, 16.30u - 17.30u
 • Hoe schrijf ik in? Bezoek deze link.

#5 Venturing: het resultaat van intrapreneurship en innovatie 

To venture or not to venture? 

Intrapreneurship en innovatie kunnen soms leiden tot nieuwe ventures buiten de muren van het moederbedrijf. Een delicate materie, zo blijkt!

 • Wat mag ik verwachten? Uit succesvolle innovatie experimenten kunnen nieuwe ventures ontspruiten. Het mag duidelijk zijn dat de geboorte van een spin-off, spin-out, joint-venture, ...een spannende maar gevoelige gebeurtenis is! In dit webinar legt Maxime Monard van Start it X partner Monard Law haarfijn uit hoe het corporate venturing bij bedrijven er aan toe gaat. We halen er ook enkele sprekers bij die de voorbije jaren nauw betrokken waren bij de oprichting van zulke ventures.Voor de boeiende cases moet je dan ook in de break-out rooms zijn!
  • Pieterjan Verhaeghen en Pieterjan Van den Bosch vertellen je de weg die ze afgelegd hebben met de oprichting van Bolt, het eerste energieplatform van België waar gezinnen hun stroom rechtstreeks kunnen kopen bij lokale opwekkers van groene energie.
  • Sam Verbrugghe van Agfa zal getuigen over het corporate venturing pad van Beemit, een oplossing om e-commerce boxes te personaliseren.
  • Olivier Smekens, ex-KBC corporate banker, en CEO van Soluz.io, vertelt je over zijn ervaring bij het opzetten van deze fintech die als missie heeft om bedrijven te ontzorgen bij de binnenkomende en uitgaande factuurflow.
 • Wanneer vindt dit webinar plaats? Op woensdag 19 augustus, 16.30u - 17.30u
 • Hoe schrijf ik in? Bezoek deze link.